dinsdag, september 4th, 2018

Paradoxale toename vet na gebruik cryo-lipolyse apparaat

Cryolipolyse is een veel gebruikte en succesvolle methode om het vet op bepaalde plaatsen op het lichaam kwijt te raken en daarmee de contour te verbeteren. Echter, bij sommigen gaat het vetweefsel daarna groeien met een averechts effect. De auteurs Stroumza en medewerkers vroegen zich af hoe frequent dat voorkomt. Zij rapporteren daarover in het april 2018 nummer van het Aesthetic Surgery Journal. De uitkomst is dat zij bij 398 patiënten die zij in 2014-2016 behandelden dit probleem vier keer zagen (1%), en in alle gevallen binnen 4 maanden na een behandeling.

Het probleem van paradoxale reacties (je probeert iets weg te krijgen, maar het wordt juist erger) zien we ook bij laserontharing. Daarbij treedt in een aantal gevallen aan de rand van het behandelgebied juist extra haargroei op.

Een apart probleem is de ontharing met lasers in de oksels, waarna mensen soms extra zweetproductie krijgen. Dit probleem is gelukkig bijna altijd van tijdelijke aard, zo is uit recent onderzoek gebleken. Het verdwijnt binnen 6-12 maanden spontaan.