Botox is het meest gebruikte middel in de cosmetische dermatologie. Het is een spierontspanner, waarmee overmatige mimieklijnen “weggespoten” kunnen worden. Botox is dus iets anders dan een filler.

Botox (botuline toxine A) is een medicijn dat sinds 1991 in de geneeskunde gebruikt wordt ter bestrijding van spasticiteit in spieren. Enkele jaren later werd duidelijk dat Botox ook heel goed gebruikt kan worden om de werking van mimiekspieren in het gezicht te beperken. Wanneer deze spieren minder krachtig kunnen samentrekken, worden rimpels minder zichtbaar. Dat geldt vooral voor:

 • fronsrimpels (verticale lijnen tussen de wenkbrauwen)
 • voorhoofdsrimpels (dwarse lijnen op het voorhoofd)
 • wenkbrauwen, om de vorm te verbeteren of de wenkbrauw “hoger te zetten” (= wenkbrauwlift)
 • kraaienpootjes (dwarse lijnen naast de ogen).

De behandelende arts zal dan ook altijd heel goed de afweging maken welke rimpels voor een Botox behandeling in aanmerking komen. Mensen met een zenuw- of spieraandoening en zwangere vrouwen mogen niet behandeld worden. Dit is een beslissing uit voorzorg. Ongeveer 1 tot 2 % van de mensen heeft antistoffen tegen Botox. Bij hen heeft de behandeling geen of onvoldoende effect.

Speciale plaatsen waar Botox gebruikt wordt:

 • Wangen, ter verbetering van “flushing”, blozen en opvliegers.
 • Neus, ter vermindering van een wipneus, brede neusvleugels of opgetrokken neusvleugels
 • Lippen, bij mensen die dwarse lijnen in de lippen trekken
 • Kin, voor intrekkingen (deukjes) van de kin
 • Kaakrand, voor lifting van hangende wangen of hangende mondhoeken
 • Hals, ter vermindering van verticale banden in de hals
 • Oksels, bij overmatig transpireren

 

Full Face Botox

Het gebruik van full face botox gaat verder dan de drie traditionele gebieden -voorhoofd, fronsgebied en kraaienpootjes.

Het omvat aanvullende gebieden zoals the bunny lines boven op de neus , rokerslijntjes  op de bovenlip, rimpels bij de marionet lijnen deukjes op de kin en het gebied van de hals/kaaklijn.

Er worden kleinere hoeveelheden botox gebruikt met als doel de spieren minder krachtig te maken en niet helemaal onwerkzaam. Daardoor blijven de bewegingen in die gebieden bestaan, wat een natuurlijk en verzachtend resultaat geeft.

De spieren die mondhoeken, wenkbrauwen en kaaklijn naar beneden trekken worden kleiner en minder sterk, waardoor de tegenovergestelde spieren een liftend effect gaan geven.


Na de behandeling is het verstandig om de eerste 4 uur de behandelde spieren goed te bewegen en om niet plat te liggen. Daarnaast is het raadzaam om niet hevig in te spannen en de sauna te vermijden op de dag van de behandeling. Na de behandeling is het de bedoeling dat u die dag geen make-up meer aanbrengt op het behandelde gebied.

Na Botox injecties zijn lijnen en rimpels  4-6 maanden minder zichtbaar, soms verdwijnen ze zelfs totaal. Een Botox behandeling kan herhaald worden als de vorige behandeling min of meer is uitgewerkt.

Botox is al 20 jaar in gebruik voor cosmetisch storende rimpels in het gezicht. Het is een heel veilig middel gebleken, mits door ervaren artsen toegepast. Er zijn in het algemeen geen complicaties. Allergische reacties blijven achterwege gezien de lage dosering. In uitzonderlijke gevallen kan een Botox-inspuiting een effect op spieren naast de injectieplaats hebben, dat kort aanhoudt. Dat is het geval als er een horizontale rimpel vlak boven de wenkbrauw wordt ingespoten; een ‘hangend’ ooglid kan dan het gevolg zijn. Het kan zijn dat er een tijdelijke blauwe plek ontstaat na de behandeling. In enkele gevallen is er sprake van tijdelijk hoofdpijnklachten of asymmetrie na de behandeling.

maak een afspraak prijslijst